18.5 C
Sofia

Едва ли ще повярвате… Боян Чуков с провокативен анализ за Пригожин и Лукашенко

Публикувано на:

Споделяме част от интервю на международния анализатор Боян Чуков в предаването на Николай Колев по ТВ Евроком с коментар за Пригожин, Шойгу, Путин и Лукашенко.

От днес официалната информация е, че Вагнер прекратява участието си в така наречената военна операция в Украина, както те я наричат. Аз имам малко по-различно виждане за случия и считам, че в момента се разиграва една операция, която е в два хода. Грубата работа я свърши Пригожин. Той разчисти пътя на Путин. Но те са задължени в тази обстановка да играят шоуто.

Това е един спектакъл, така ли?

Това е абсолютен спектакъл и това не е само мое мнение. Много сериозни анализатори и индийци, и бразилци, и руснаци, и немалко американци, казват, че случая става дума за една друга история, която се крие пред нас, а ние просто сме консуматори на интерпретации, които имат пропагандна проекция.

За какво е тази история, която се крие?

Сега ще ви кажа. Идват президентските избори. Ние не знаем кой е Шойгу или по-точно този, който трябва, знае кой е Шойгу, но Шойгу е един от кандидатите, евентуално за президент на Руската федерация и противник на Путин. Но Шойгу беше един от най-близките хора на Елцин. Той беше в тези, които го бранеха 91-а година, заедно с чеченците от на Шамил Басаев. Бяха и грозни картини в Москва тогава. След което, когато Путин стана президент на РФ, той беше поел ангажиментите да влачи със себе си Шойгу. Шойгу като министър на отбраната е компромис, ангажимент, договор, който има Путин със семейството. Семейството се нарича това, което е около Елцин.

Сега в тази обстановка каква беше стратегията за слагането на Шойгу да спечели президентските избори? Специалната военна операция в Украйна трябваше да върви бавно, всички бяха страшно недоволни, говореше се за странната война. И всичко това ставаше за сметка и на рейтинга на Путин, който странно защо мълчаше. А той мълчеше, защото имаше такъв компромис. След драмата около Харков, когато руснаците загубиха и хора, и техника, и така нататък, Путин каза на Шойгу да си подаде оставката. Той не си я подаде.

Пригожин

Следвайте “БНМ” в ТелеграмВайбер и Фейсбук.

Помним го в този момент. Таке, че прав ли е Пригожин, когато обвинява Шойгу?

Естествено, че е прав. В самото министерство част от ръководството е невероятно корумпирано. Това са хора, които не познават военното дело, това са хора, които не могат да управляват армията. Не, че сред тях няма хора, които са читави. След огромните кражби, които се установиха в началото на Специалната военна операция, когато се оказа, че руската армия не е оборудвана, няма дрехи, няма свързочна техника… Това, което говори Пригожин. Но това беше още в началото. След това Путин издаде указ до 1 феврари 2022-ра да бъде направена ревизия в Министерството на отбраната и да бъдат изкарани злоупотребите. Шойгу не си мрътна пръст.

Искате да кажете, господин Чуков, че Путин не може да махне Шойгу, така ли?

Сега, след това, което видяхме, ако има договор, това е форс-мажорно обстоятелство. При форс-мажорното обстоятелство, вече договорите отпадат. И при това положение, ние виждаме, че около цялата драма с Пригожин, има факти, които не може човек да си ги обясни. Те са много такива. Дайте да намерим обяснение. Ето, например, този факт. Как така в групата на Вагнер, която вървеше към Москва, се оказа, че има системата БУК. Те по принцип не трябва в никакъв случай да имат подобно оръжие, тъй като въздушната отбрана ПВО-то се осигурява на Вагнер от руската армия.

От друга страна, ние… Абсолютна иллюзия е да отъждествяваме Вагнер с Пригожин. Пригожин е само един човек-етикет.

А с кого да отъждествяваме Вагнер?

Когато бяха в Бахмут Артемовс, те бяха на партидата на ГРУ, на военното разузнаване на Русия за спецназ. Фактически, вътре почти целия състав са офицери от руския спецназ, такива, които са били в Сирия. И между Шойгу и Пригожин има една много стара история, която е преди много години и заради която Пригожин не може да гледа Шойгу.

Защо?

В 2016 година Вагнер превзе Палмира и изгони от там Исламската държава и остави Руската армия да влезе. След което Исламската държава се върна, разби Руската армия и трябваше втори път Вагнер да влиза и да освобождава града. Но най-големият скандал беше в 2018 година, когато в Дер Ес-Зор, където има нефтопреработвателна станция, рафинерия, Вагнер атакува рафинерията, която е под охраната на кюрдите, които са про-американски. Но кюрдите тогава ползваха въздушната защита на американската авиация, която също беше в Сирия.

И тогава американците се обаждат на Шойгу и питат тези, които нападат рафинарията ваши хора ли са, за да не ги бомбардираме? Шойгу отговара, не, не са наши. И тогава Вагнер претърпя много тежки загуби и бяха убити много хора, именно заради реакцията на Шойгу. Така че в този план, виждаме, че някакси нещата, като че ли изглеждат по сценарий. Всички знаеха, че ще се случи нещо. Някои знаеха в детайли, какво ще се случи.

Американците знаели ли са за този поход?

Естествено, че са знаели американците. Преди два-три дни, американският хакер Kim.com написа една статия, в която коментира тези 6 милиарда долара, които Пентагона отпусна на Украйна в началото на юни. Е, според мен те са вече в джоба на Пригожин. Тоест, на Пригожин той игра ролята на двоен агент пред западните разузнавания, ангажира се да направи това мероприятие, получи парите, но всъщност той влезе в сценария, който беше направен от привържениците на Путин.

Добре, сега каква ще бъде съдбата на Пригожин?

Аз мисля, че ако той наистина е усвоил тази сума от 6 милиарда долара, тогава може и да го гръмне някой, но в никакъв случай няма да е Путин. Защото много анализатори твърдят, че той ще бъде убит от Путин. Какъв е смисълът от Путин? Вижте, в телеграм-каналите излезе информация, че ЦИПСО, това е подразделението в Украйна, което е заето с психологическата война срещу Русия. То е получило указание да бъде компрометиран генерал Суровикин. Вчера излезе информация, че той е на работа… И за Юдин също имаш информация, Андре Юдин. Ние понеже говорим за неща, които не са обясними. Значи Путин не може да се обади по телефона на Пригожин, а затова се обаждат на Юнус Бек Евкуров, който седи до Пригожин. От другата страна стои зам-министър на отбраната и се налага Лукашенко да му се обажда. Оказа се, че Лукашенко по този начин рязко му беше вдигнат имиджа, нещо повече.

Тази цялата история и участието на Лукашенко, да не забравяме… С Каква цял беше направено? Казвате ли, вдигат му имиджа?

Александър Лукашенко

Следвайте “БНМ” в ТелеграмВайбер и Фейсбук.

Това е защото започват да се правят структурите на Съюзната държава, при която Лукашенко ще има своя пост. И на практика, на цялото постсъветско пространство се оказа, че най-мъдър се оказа шефа на колхоза Лукашенко, който успя да съхрани Беларус, чак до наши дни. Сега, колкото и парадоксално да е, Лукашенко успя да консервира старите заводи, които бяха по времето на СССР на Белоруска територия. И сега, когато се прави така нареченото импортно заместване или заместване на стоките от Запада, той започна да отваря тези заводи, възстанови ги и фактически започва да задоволява нуждите на Беларус и на Руската федерация.

Аз мисля, че Лукашенко ще има възможност още по-сериозно да интегрира Беларус с Руската федерация, нещо повече. Може би тази интеграция ще бъде началото на СССР-2. Но това вече е нещо, което ще бъде в бъдеще. Това за което, между другото, страшно много хора говорят. И на финал е една прогноза за хода на войната. Каква фаза е в момента? Трябва да приключваме. Втората фаза на войната е свързана с втората фаза от тая психологическа операция или това шоу, която се разигра в Москва, доколко Путин вече ще отиграе топката, която му даде Пригожин, предстои да видим.

Вашето мнение?
+1
3
+1
0
+1
1
+1
0
+1
0
+1
0

ПОДОБНИ

НАЙ-НОВИ