18.5 C
Sofia

Унгария се противопоставя на плана на ЕС за отпускане на повече средства на Украйна!

Публикувано на:

Унгария се противопоставя на плана на ЕС за отпускане на повече средства на Украйна, казва Орбан

Унгария отхвърля плановете на Европейската комисия за отпускане на повече пари на Украйна и не е готова да предостави допълнителни средства за финансиране на увеличените разходи на ЕС за обслужване на дълга, заяви министър-председателят Виктор Орбан пред държавното радио в петък.

Орбан, говорейки в кулоарите на срещата на върха на ЕС в Брюксел, заяви, че е “нелепо” искането на Комисията Унгария да предостави повече пари, когато Будапеща – заедно с Полша – не е получила средства от Фонда за възстановяване на ЕС в условията на спор за върховенството на закона.

Европейският съюз ще предостави на Украйна помощ в размер на 50 млрд. евро (54,30 млрд. долара) за периода 2024-27 г., заяви председателят на блока на 20 юни. Това се случва след преглед на общия бюджет на ЕС за 2021-27 г., който беше изчерпан от пандемията COVID-19, войната в Украйна и енергийната криза. Високата инфлация и лихвените проценти също удвоиха разходите за обслужване на дълга.

Следвайте “БНМ” в ТелеграмВайбер и Фейсбук.

“Едно е ясно, ние, унгарците, … няма да дадем повече пари на Украйна, докато не кажат къде са отишли предишните средства на стойност около 70 млрд. евро”, каза Орбан.

“И намираме за крайно нелепо и абсурдно, че трябва да внасяме повече пари за финансиране на разходите по обслужване на дълга по заем, от който все още не сме получили средствата, които имаме право да получим.”

Унгария и Полша са единствените членки на ЕС, които изостават с получаването на средствата за възстановяване, които Комисията блокира заради обвиненията, че националистическите правителства на двете страни вредят на демокрацията и върховенството на закона.

Орбан заяви, че няма почти никакъв шанс държавите членки на Европейския съюз да одобрят тези финансови планове и ще започне “дълга борба”.

В четвъртък лидерите на ЕС заявиха, че ще поемат дългосрочни ангажименти за укрепване на сигурността на Украйна, докато украинският президент Володимир Зеленски ги призова да започнат работа по нов кръг санкции срещу Русия.

Харесайте ни и във Фейсбук

Последвайте ни във Вайбър

Последвайте ни в Телеграм

Вижте повече от нас!

Вашето мнение?
+1
3
+1
1
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Валери Протогеров
Валери Протогеров
Магистър по международни отношения от университета в Бристол и Бакалавър по икономика от Братиславския университет. Гост-експерт в множество международни информационни сайтове. Специализирам в областта на геополитиката и икономическия процес при развиващите се държави.

ПОДОБНИ

НАЙ-НОВИ