11.1 C
Sofia

Краят на националния суверенитет в ЕС? Германия и Франция искат да прекратят правото на вето в ЕС тази година!

Публикувано на:

По-малките държави се страхуват от края на суверенитета, тъй като ЕС се стреми да централизира правомощията на националните държави

В това, което може да се окаже началото на края на европейските нации, Германия и Франция са решени да реформират националните права, включително правото на вето на ЕС, тази година. Дебатът предизвика оживление през последните месеци, а през последните седмици мярката отново бе включена в дневния ред.

Франция и Германия са убедени, че мащабна институционална реформа на Европейския съюз, включително премахването на правото на вето при гласуванията в Европейския съвет, може да бъде постигната през тази година, заявиха пред Euractiv френският министър по въпросите на ЕС Лоранс Бун и германският държавен министър Анна Люрман.

Следвайте “БНМ” в ТелеграмВайбер и Фейсбук.

“Това е един от вариантите, които искаме да проучим, за да запазим позицията си на глобален играч с общата външна политика и политика на сигурност на ЕС”, каза Люрман. Той добави, че “би било важен сигнал в други области на политиката, ако преминем към гласуване с квалифицирано мнозинство още тази година” и изрази увереност, че това ще се случи.

Двамата министри заявиха, че и двете страни смятат, че е важно да се премахне единодушното гласуване в Европейския съвет в области като външната политика и данъчното облагане преди разширяването на Европейския съюз. Това би могло да означава например, че Брюксел ще може да въведе единна данъчна ставка в целия ЕС или дори да се включи по-дълбоко във войната – и двете стъпки, които Унгария отхвърли, а в някои случаи дори използва правото си на вето, за да ги спре.

Париж и Берлин твърдят, че премахването на ветото е промяна, която е възможна без изменение на договорите за ЕС – въпрос, който се оспорва остро от редица европейски страни, тъй като това би дало огромна власт не само на Брюксел, но и на най-големите държави като Германия и Франция. Впоследствие това би позволило на ЕС да въведе либерална имиграционна политика, екологични правила и различни други прогресивни цели, без да бъде възпрепятстван от Унгария и други по-малки, консервативни държави.

Въвеждането на гласуване с квалифицирано мнозинство би премахнало правото на вето по външнополитически въпроси, което би означавало, че само 15 от 27-те държави членки – представляващи 65% от населението на ЕС – ще трябва да се съгласят да вземат особено важни решения в областта на външната политика и отбраната, засягащи ЕС като цяло.

Лорънс Бун заяви пред Euractiv, че това би било “важна стъпка към по-голяма интеграция и ефективност”.

Естеството на подобна система обаче би облагодетелствало държавите с по-голямо население, като Франция или Германия, докато по-малките държави, като Унгария, биха загубили възможността да имат думата при вземането на решения в ЕС.

Премахването на принципа на единодушие – в областите, в които той все още съществува – при гласуванията в Европейския съвет би било равносилно на отнемане на суверенитета на Полша и други по-малки държави. Ришард Легутко, член на Европейския парламент от управляващата в Полша партия “Право и справедливост” (ПиС), вече говори по този въпрос. Въпреки това полският президент Анджей Дуда също беше яростен критик на предложението. Той заяви, че “не би било правилно която и да е държава членка да изнудва останалите, включително страните кандидатки за членство в ЕС, като блокира по-нататъшното разширяване на общността, ако не бъдат удовлетворени нейните хегемонистични искания”.

Полският президент отбеляза, че основополагащият принцип на ЕС е братството и сътрудничеството за осигуряване на мир и икономическо развитие. За да бъде това възможно, каза Дуда, “всички страни трябва да имат право на глас по ключови въпроси, засягащи развитието на Общността, за да почувстват, че в Общността има справедливост и че никоя страна не налага волята си за сметка на другите, използвайки институционални средства.”

Херберт Кикъл, председател на Австрийската партия на свободата (FPÖ), която понастоящем е най-популярната партия в Австрия, смята, че целта на Брюксел е да създаде централистична свръхдържава, в която държавите членки все повече губят своето значение и самоопределение

“Те искат да отнемат все повече и повече правомощия от националните държави и да ги прехвърлят в Брюксел, за да създадат Съединени европейски щати над главите на своите граждани”, казва Кикъл.

Харесайте ни и във Фейсбук

Последвайте ни във Вайбър

Последвайте ни в Телеграм

Вижте повече от нас!

Вашето мнение?
+1
1
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
1
Борис Морев
Борис Морев
Дипломат

ПОДОБНИ

НАЙ-НОВИ