23.5 C
Sofia

Дънди Прешъс Металс придобива още една от българските златни мини!

Публикувано на:

Канадската златодобивна компания Дънди Прешъс Металс (Dundee Precious Metals (DPM)) иска да придобие 75% от медно-златния проект „Иглика“, който в момента е 100% собственост на друго канадско дружество – Velocity Minerals. Двете компании вече са подписали обвързващо споразумение за изключителна опция за придобиване на мажоритарен дял в проучвателния проект и свързаните му права. 

Съгласно сделката DPM, която управлява българските мини „Челопеч“ и „Ада тепе“, има обвързващо задължение да плати на продавача първоначална сума от 250 000 долара в брой, съобщи Velocity Minerals. Друго обвързващо условие на сделката е Дънди да финансира и завърши 10 000 метра сондажи през следващите дванадесет месеца.

Следвайте “БНМ” в ТелеграмВайбер и Фейсбук.

Други изисквания по договора, които не са обвързващи, предвиждат DPM да финансира общо 40 000 метра сондажи в имота „Иглика“. Канадската компания трябва да финансира и предостави оценка на минералните ресурси на находище, намиращо се в територията за проучване, както и предпроектно проучване на друго находище.

DPM трябва да плати още 1.5 млн. долара в брой на Velocity, като всички горепосочени изисквания трябва да бъдат изпълнени в рамките на пет години.

Ако DPM ги изпълни в рамките на срока на опцията, ще може да придобие непряко 75% от правата в имота. Velocity ще получава 2% възвръщаемост от приходите от продажби

Двете канадски компании сега ще изработят окончателно споразумение за опция за собственост.

Непроучено находище

Velocity Minerals придоби 100% от златодобивния проект „Иглика“, разположен в югоизточната част на България, през 2020 г.

Находището е недостатъчно проучено, разположено е в много перспективен минерален пояс от благородни и основни метали, коментираха тогава от дружеството.

Проектът е разположен в най-западната част на плодотворния тетянски пояс, който пресича България и съдържа редица епитермални находища на злато и порфир от мед и експлоатационни мини.

Velocity е компания за проучване и развитие на злато, фокусирана върху Източна Европа. Тя е мажоритарен собственик на дружеството, контролиращо златното находище „Розино“, и си партнира по разработването на няколко проекта в страната и с „Горубсо – Кърджали“.

„Иглика” е разположена на територията на Общините Болярово и Елхово и по-точно – в землищата на селата Лалково, Ситово, Иглика, Голямо Шарково, Малко Шарково и Воден.

В България Dundee е концесионер на две мини – „Челопеч“ и „Ада Тепе“ – като през последните години отчита значителен ръст на добива на злато от тях.

Източник: economic.bg

Харесайте ни и във Фейсбук

Последвайте ни във Вайбър

Последвайте ни в Телеграм

Вижте повече от нас!

Вашето мнение?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
3
+1
0
+1
2

ПОДОБНИ

НАЙ-НОВИ