10.5 C
Sofia

Сиймор Хърш: Зеленски не е герой, той е престъпник, който открадна над 400 милиона от американската помощ за Украйна!

Публикувано на:

Носителят на наградата “Пулицър”,  журналистът Сиймор Хърш, твърди, че САЩ са отпуснали 400 долара на галон на Украйна за закупуване на гориво през пакистанско пристанище, но Зеленски купува по-евтин руски петрол и прибира остатъка.

Зеленски и неговото обкръжение са присвоили най-малко 400 милиона долара от американски фондове, предназначени за закупуване на дизелово гориво през миналата година, твърди Хърш в нова статия за Substack, като се позовава на оценка на ЦРУ.

Твърди се, че Киев е купувал дизелово гориво, което е от съществено значение за военните действия, от самата Русия – и в този процес е присвоявал големи суми от американските фондове, предназначени за плащания за дизелово гориво.

По-рано се появиха съобщения за това как петролни продукти с произход от Русия са стигнали до Украйна през България и Латвия. Схемата с участието на балтийската държава, за която подробно съобщи латвийската телевизионна програма Neka Personiga, може да е нарушила антируските санкции на ЕС.

Експерт, цитиран от Хърш, сравнява нивото на корупция в украинските обществени поръчки с това, което се наблюдава в Афганистан, когато в Кабул управляваше подкрепяно от САЩ правителство.

Според неговите източници, министерствата в Киев се конкурират за създаването на подставени фирми с цел износ на оръжия и боеприпаси, като съответните служители се възползват от подкупи. Междувременно правителството на САЩ заяви, че не е видяло доказателства за това, че оръжията, доставени от Запада в Украйна, са пренасочени другаде.

Хърш цитира източник от разузнаването, който се позовава на срещата през януари между Зеленски и директора на ЦРУ Уилям Бърнс. Твърди се, че американският служител е представил списък с 35 генерали и министри, за които ЦРУ знае, че са корумпирани.

Високопоставени украински служители също се оплаквали, че Зеленски “взема по-голям дял от парите, които се изземват, отколкото отиват при генералите”, обяснил източникът, сравнявайки срещата със сцена от мафиотски филм от 50-те години.

Хърш твърди, че отговорът на украинския лидер е бил да уволни служители от кабинета на министрите, регионалните администрации и други части на украинското правителство.

Той пише: “Правителството на Украйна, оглавявано от Володимир Зеленски, използва средствата на американските данъкоплатци, за да плаща скъпо за жизнено необходимото дизелово гориво, което поддържа украинската армия в движение във войната ѝ с Русия. Не е известно колко плаща правителството на Зеленски за галон гориво, но Пентагонът е плащал по 400 долара за галон, за да транспортира бензин от пристанище в Пакистан с камион или по въздух в Афганистан по време на продължилата десетилетия американска война там”, пише на уебсайта си.

Той твърдеше, че вместо да купува гориво през пакистанското пристанище, украинският президент е купувал гориво от Русия – страна, с която и Украйна, и Съединените щати са във война, и че последният и многобройни членове на неговото обкръжение са давали огромни суми от американските долари, заделени за плащания за дизелово гориво. Според Сиймор Хърш, купувайки по-евтин руски петрол, Зеленски и неговите сътрудници прибират в джоба си остатъчната сума, получена от САЩ.

“Според една от оценките на анализатори от Централното разузнавателно управление присвоените средства за миналата година възлизат най-малко на 400 милиона долара; друг експерт сравнява нивото на корупция в Киев с това на войната в Афганистан, въпреки че от Украйна няма да има професионални одиторски доклади”, разкрива той.

Той твърди, че е получил информация от информиран служител на американското разузнаване, който заявил: “Зеленски купува дизелово гориво с отстъпка от руснаците. А кой плаща за газа и петрола? Ние. Путин и неговите олигарси печелят милиони от това”.

Той е бил информиран, че много правителствени агенции в Киев са се надпреварвали да създават подставени фирми за експортни сделки за оръжия и боеприпаси с независими търговци на оръжие по целия свят, като всички те са предлагали подкупи. Много от тези фирми се намират в Полша и Чешката република, а някои могат да бъдат открити и в Израел и Персийския залив.

Американски експерт по международна търговия му разкрива: “Няма да се изненадам, ако науча, че има и други на места като Каймановите острови и Панама, и в тях са замесени много американци.”

По време на срещата с директора на ЦРУ Уилям Бърнс през януари в Киев темата за корупцията е била специално повдигната пред украинския президент. Служител на разузнаването, запознат от първа ръка със срещата, информира журналиста, че посланието му към Володимир Зеленски е било направо като от гангстерски филм от 50-те години на миналия век.

Сиймор Хърш
Сиймор Хърш

“Висшите генерали и държавни служители в Киев бяха ядосани на това, което виждаха като алчност на Зеленски, затова Бърнс каза на украинския президент, защото той вземаше по-голям дял от парите от скиминга, отколкото отиваше при генералите”, разкри той.

“Бърнс също така представи на Зеленски списък с тридесет и пет генерали и висши служители, чиято корупция е била известна на ЦРУ и на други представители на американското правителство. Зеленски отговори на американския натиск десет дни по-късно, като публично уволни десет от най-очевидните служители в списъка и не направи почти нищо друго”, добави той.

Десетте души, които той уволнил, се хвалели открито с богатството си и се разхождали из Киев с новия си мерцедес, разкрива служителят на разузнаването пред Сиймор Хърш.

Харесайте ни и във фейсбук

Последвайте ни във Вайбер

Последвайте ни в телеграм

Вашето мнение?
+1
3
+1
0
+1
1
+1
0
+1
0
+1
0
Петър Баев
Петър Баевhttps://bgnational.media/
Разследващ журналистБивш съветник по националната сигурностПравителствени отношенияЕксперт по статистика и математика

ПОДОБНИ

НАЙ-НОВИ