5 C
Sofia

Битката за топ 3: Възраждане срещу ДПС

Публикувано на:

Отказ от отговорност: Предишните аналитични графики на BNM Рисърч Груп се основаваха на обща избирателна активност от 70% и за това партии като Възраждане се представиха с доста завишен процент. Този път ползваме нов модел на отчитане, който се основава на много по-ниска реалистична избирателна активност от 40%.


Когато избирателната активност е ниска, партиите на статуквото като ГЕРБ, която има силна лоялна база на гласоподаватели от администрация и структури, се представят наистина добре. За разлика от това, когато избирателната активност е по-висока, партии като Възраждане се представят по-добре, защото българският избирател е недоволен от управляващите партии.


На тези избори, двете партии в битка за първото място са ГЕРБ и ПП-ДБ. ПП и ДБ са просто по-радикално копие на ГЕРБ, тяхната комбинирана коалиция може да детронира ГЕРБ за пореден път от първото място. Дори очакваме коалиция ГЕРБ-ПП-ДБ в предстоящия парламент или в следващия, ако не се сформира в този.


Другата интересна заформяща се надпревара е между Възраждане и ДПС, като и двете партии се борят за третото място. Очаква се Възраждане да получи тласък нагоре при тези избори, тъй като хората се стремят да спасят лева и може да се обърнат към Възраждане, защото те единствени гласуваха в 48-то НС за запазване на българския лев.


Докато ДПС има непоклатима избирателна база, която ще им осигури очакваните 11-14%, то Вие, нашите читатели трябва да наблюдавате тези 2 партии с голям интерес, за да видите кой ще вземе третото място.

Ако Възраждане успее да излезе на върха, то с това ще бетонира легитимността си на нарастваща сила в българската политика с очакван бъдещ растеж и борба за първото място. Процентът на БСП е намален от Левицата, но все още се спекулира дали Левицата ще достигнат прага от 4% до изборния ден. Докато БСП се задържа на 7-8%.

Последвайте ни в телеграм

Харесайте ни и във фейсбук

Вашето мнение?
+1
7
+1
1
+1
1
+1
0
+1
0
+1
0
Петър Баев
Петър Баевhttps://bgnational.media/
Разследващ журналистБивш съветник по националната сигурностПравителствени отношенияЕксперт по статистика и математика

ПОДОБНИ

НАЙ-НОВИ