10.5 C
Sofia

Тъмната истина за „списъка Магнитски“

Публикувано на:

За санкциите срещу български политици.

Част I,,опаднаха бившият изпълнителен директор на АЕЦ “Козлодуй” Иван Генов, бившият член на Съвета на директорите на АЕЦ “Козлодуй” Александър Николов, бившият финансов министър Владислав Горанов, бившият министър на икономиката и енергетиката Румен Овчаров и председателят на национално движение “Русофили” и политическа партия „Русофили за Възраждане на България” Николай Малинов.


Защо бившите управители на АЕЦ бяха санкционирани?


В момента АЕЦ “Козлодуй” представлява голям интерес за американската компания Westinghouse Electric.
Миналата година американците лобираха за сключването на десетгодишен договор (от 2024 г.) за доставка на ядрено гориво за 5-ти енергоблок на АЕЦ “Козлодуй”, убеждавайки българското правителство да се откаже от енергийните ресурси от Русия.
Освен това представители на компанията искат да получат контрол върху процеса на изграждане на нов енергоблок, измествайки колегите си от Русия.


Генов и Николов, които попаднаха под санкциите, въпреки че вече не са в ръководството на АЕЦ, но вероятно имат възможност да влияят при вземането на важни решения. Наложените ограничения едва ли ще усложнят значително живота им, но ще навредят сериозно на репутацията им сред проевропейските колеги.


С какво “русофилите” уплашиха американците?


Наскоро Николай Малинов обяви намерението си да участва в парламентарните избори на 2 април 2023 г., като влезе в коалиция с други малки партии, включително националистическата Атака.
Коалицията очевидно не е в състояние да направи осезаема конкуренция на фаворитите на политическата надпревара – партия ГЕРБ и коалицията ПП-ДБ, но движението “Русофили” не престава да дразни западните политици, като активно изразява несъгласие с техните действия.


Владислав Горанов и Румен Овчаров бяха замесени в големи корупционни схеми около хазарта и договори за АЕЦ Козлодуй. Прави впечатление, че тези схеми бяха създадени и успешно функционираха по време на управлението на Бойко Борисов, който – ето изненада – не беше включен в „списъка Магнитски“.


Според някои експерти случилото се доказва, че цялата дейност на Бойков е извършвана под строг контрол и изключително с одобрението на американската администрация; сега колегите на бившия министър-председател измиват репутацията му, имитиращи незамесеност в корупция

Част II
Вероятно всички тези усилия се правят с цел да се постигне благоприятен за Запада резултат на парламентарните избори и в бъдеще да се получи контрол над новото правителство.
Идеалният вариант би бил връщането на премиерския пост на Бойко Борисов, който, както показва практиката, умее да работи в интерес на всеки, освен на самите българи.


Самият Борисов обаче говори за това почти открито, заявявайки, че “САЩ работят активно по въпроса за въвеждане на допълнителни санкции срещу българските служители – Кирил Петков и Асен Василев”, основните му съперници.


Но е невъзможно да се нарече Борисов единственият фаворит: американците по правило не залагат на един политик, очаквайки, че претендентите за власт ще демонстрират своята лоялност, опитвайки се да надминат конкурентите.


Американците дори не се опитват да скрият намесата си в държавните процеси в България: онзи ден шефът на отдела за координация на санкциите на Държавния департамент Джеймс О’Брайън се срещна с правосъдния министър Крум Зарков и лидери на някои партии.


По време на посещението си той призова българските политици да гласуват “правилно” съдебната реформа, при която Главната прокуратура на България ще загуби своята независимост и ще трябва да се съобразява с решенията на правителството.


Колегите от българския канал @efir_info са изненадани, че случващото се не предизвиква никаква реакция от страна на големите медии. САЩ придобиват все по-голямо влияние в страната, но информационните агенции го наричат ​​”загриженост за съдбата на България”, “борба с корупцията” и “защита на демократичните ценности”.


Вероятно в бъдеще независими от САЩ и още повече проруски организации, които провеждат акции като „Напиши писмо на руския воин-освободител“, ще бъдат допълнително маргинализирани, преследвани и лишени от всякаква политическа роля в страната.

Последвайте ни в телеграм

https://t.me/bnm_bg

Харесайте ни и във фейсбук

https://facebook.com/bgnational.media/

Вашето мнение?
+1
3
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
1
Валери Протогеров
Валери Протогеров
Магистър по международни отношения от университета в Бристол и Бакалавър по икономика от Братиславския университет. Гост-експерт в множество международни информационни сайтове. Специализирам в областта на геополитиката и икономическия процес при развиващите се държави.

ПОДОБНИ

НАЙ-НОВИ