16.3 C
Sofia

Кой уби генерал Христо Луков?

Публикувано на:

Животът на генерал Христо Луков е заобиколен от противоречия, въпроси на живот и смърт. Официалната версия беше, че по нареждане на БКП е отстранен от двама убийци. Но никой не си направи труда да разбере защо.

Просто беше решено, че той е бил убит заради близките му връзки с Германия и държавните му позиции, което е нелогично, тъй като той 5 години преди убийството е вече извън властта. Уволнен е през 1938 г. и е убит през 1943 г. По време на убийството той няма реална власт и е само заплаха за тогавашното правителство на Борис Трети.


Първо, нека да припомним една забравена история за Борис трети и неговия най-добър приятел Георги Димитров. Този исторически факт често се пренебрегва, но са намерени нови архиви, които показват, че това е било точно така. Борис трети дори стигна дотам, че обиди Германия и постави България в опасна позиция само и единствено, за да защити Георги Димитров.


Дори хора като Сталин не стигнаха дотам, докъдето Борис Трети стигна в защитата на Георги Димитров. Борис Трети отказа да посети Германия и поиска незабавното освобождаване на Георги Димитров от Лайпцигския процес.

На по-късен етап от време, той дори се хвали как е спасил Димитров, разказвайки също и друга история за предишен инцидент, при който е спасил отново живота на Димитров от други българи, искащи да убият Димитров. През 30-те години Борис трети многократно е спасявал живота на Димитров.


Междувременно властите събираха и убиваха други членове на БКП и на много други партии, но никога не докоснаха Георги Димитров. По време на изборите през 1939 г. Борис Трети официално забрани на други партии да се състезават, но не направи нищо, за да спре своя най-добър приятел Георги Димитров с партията му БКП. А това бяха първите му избори и БКП осигури висок резултат в сравнение с предишните такива.


Сега да се върнем към ген. Христо Луков. През 1938 г. е уволнен, защото отношенията му с Борис трети се влошават. Те двамата се мразят и Борис го понижава в ранг и го изпраща на неуместна пенсионна длъжност, за да му отнеме властта и да попречи на ген. Луков да извърши преврат.

“В политиката на моркова и тоягата Луков беше тояга, дамоклев меч, който висеше над короната и можеше да падне всеки момент, когато Берлин прецени, че интересите и в България са застрашени… На среща с Филов и Габровски, Борис III говори за опасността от Луков по-често, отколкото за комунистите”


Ген. Луков обаче през следващите години се включва в така наречените български национални легиони, които биват разглеждани като частна армия и заплаха за правителството на Борис Трети. Ако например ген.Луков се обедини с БЗНС, социалистите и Звено, то те лесно биха надвили правителството. Но директното убийство на ген. Луков вероятно може да предизвика избухването и на гражданска война.

Тогава… мистериозно ген.Луков, който беше най-голямата заплаха за правителството, по някакъв начин беше убит от хрътките на Георги Димитров. Това нямаше никакъв смисъл, тъй като БКП трябваше да се насочи към правителството на Борис, но по някакъв начин Борис никога не беше мишена, а само хора, които представляваха заплаха за него.


Тогава това накара българските национални легиони да организират протести и бунтове срещу правителството на Борис Трети, защото бяха съвсем наясно, че той е този, който накара Георги Димитров да свърши мръсната работа. Този факт се забравя с времето.


По-късно Хитлер отравя германо-еврейския цар Борис Трети, а Звено (Единствената официална фашистка партия в съвременната българска история) ще свали неговото предателско правителство от власт с помощта на БКП и БЗНС. Това показва, че официалната причина за убийството на ген. Луков е измислена лъжа.


Сталин уважаваше Кимон Георгиев, лидера на Звено, и даде властта на Георги Димитров едва 2 години след войната, като по-късно го уби. Звено извърши прословутия „Народен съд”, където България получава правосъдие за всички престъпления на националните предатели, и Кимон отмъсти за своя приятел Александър Стамболийски, когото не бе успял да спаси преди 20 години.

Последвайте ни в телеграм

https://t.me/bnm_bg

Харесайте ни и във фейсбук

https://facebook.com/bgnational.media/

Вашето мнение?
+1
1
+1
2
+1
2
+1
0
+1
0
+1
0

ПОДОБНИ

НАЙ-НОВИ