20.5 C
Sofia

110 години от кръщението на Българската авиация!

Публикувано на:

🇧🇬🛩👨🏻‍✈️110 години от кръщението на Българската авиация!

Първият бомбардиран от въздуха обект със стратегическа цел в Европа е гарата на град Одрин – Караагач. Този акт е извършен от български самолет на 16 октомври 1912 г. през Балканската война. На 13 март 1913 година крепостта е превзета от българските войски. Днес в България датата се чества като ден на Тракия.

Самолетът “Албатрос F-3”, произведен в Германия, е пилотиран от поручик Радул Миков с наблюдател и бомбардир Продан Таракчиев. Остават като първите пилоти в европейската история, извършили боен полет. Полетът започва в 9:30 ч. от летище край Мустафа паша (дн. Свиленград) – първото военно летище в историята, създадено със стратегическа цел, и продължава 1 час и 20 минути на 500 м височина.

В самолета са взети две бомби за проба и привързани по импровизиран начин в кошове, прикрепени отстрани така, че да бъдат използвани от въздуха. Времето е било “великолепно, слънчево”. Според разузнавателната задача самолетът се насочва първо към Одрин и лети “в широк кръг над града”, в резултат на което е открито местонахождението на прикритите турски части в друго населено място. След изпълнение на основната задача летците пристъпват към бомбардировката.

Насочват се към жп гарата на Одрин в близкото село Караагач, където бомбардировката може да окаже най-значима материална и морална щета на противника. Продан Таракчиев пуска бомбите. С четири пробойни в корпуса на самолета летците се приземяват благополучно в Свиленград. Журналисти и военни аташета присъстват на летището, за да научат повече за този непознат до момента зараждащ се род войска.

Поклон, герои! Слава на българската авиация!

Последвайте ни в телеграм

https://t.me/bnm_bg

Харесайте ни и във фейсбук

https://facebook.com/bgnational.media/

Вашето мнение?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
ОФ България
ОФ България
Обичам историята

ПОДОБНИ

НАЙ-НОВИ