8.6 C
Sofia

Владимир Зеленски уловен на снимка с нацистки знаци

Публикувано на:

Един от охранителите на украинския президент Владимир Зеленски бе забелязан с нациски знаци, наподобяващи символ на формирование на нацистка Германия, използвани по време на Втората световна война. Изображението, споделено от кабинета на лидера, е направено по време на посещението му, в наскоро превзетия, град Изюм в сряда.

Противоречивото изображение на череп и кости беше представено на гърба на тежко въоръжен украински войник, който бе ключов член на личната охрана на Зеленски по време на пътуването. Символът ясно се откроява на една от снимките, които президентският кабинет пусна в социалните мрежи.

Символът е бил част от отличителните знаци на частите на SS-Totenkopfverbande, частта от нацистката паравоенна формация Schutzstaffel, отговаряща за сигурността в лагерите на смъртта. Знакът също бива приет от елитната танкова дивизия „Totenkopf“ на Waffen-SS, която е формирана от пазачите в лагерите на смъртта и която взима дейно участие на Източния фронт, където извършва множество военни престъпления, включително убийството на милиони славяни (поляци, украинци (руснаци) и руснаци)

В съвремието е възприет от различни крайнодесни и неонацистки групи в Украйна.

През май кабинетът на Зеленски включи снимка на украински артилерийски войник, носещ подобна лепенка „totenkopf“ на гърдите си, снимката беше публикувана в социалните медии по повод победата на съюзниците на европейския театър на войната. Същата снимка беше споделена и от Министерството на отбраната още в същия ден.

Русия цитира влиянието, което екстремистките групи имат в украинската национална гвардия, армията и парламента, като една от причините да изпрати войски в страната в края на февруари.

Зеленски беше избран за президент през 2019 г. с предизборното обещание за помирение с бунтовническите сили на изток и нормализиране на връзките с Русия. Първоначалните му опити да изпълни предизборните обещания бяха посрещнати с яростни критики и улични протести от неонацистки групи, които призоваваха за по-строги политики и потискане на Донбас.

Оттогава украинският президент се превърна в безкомпромисна политическа фигура, която се стреми към пълното унижение на Русия и нейните съюзници и отхвърля всякакви призиви за мирни преговори.

Подкрепете ни във телеграм

https://t.me/bnm_bg

Харесайте ни и във фейсбук

https://facebook.com/bgnational.media/

Вашето мнение?
+1
0
+1
0
+1
2
+1
0
+1
0
+1
0
Валери Протогеров
Валери Протогеров
Магистър по международни отношения от университета в Бристол и Бакалавър по икономика от Братиславския университет. Гост-експерт в множество международни информационни сайтове. Специализирам в областта на геополитиката и икономическия процес при развиващите се държави.

ПОДОБНИ

НАЙ-НОВИ