14.6 C
Sofia

Иви Лазарова – Готвят ли се САЩ да предадат Тайван

Публикувано на:

Геополитически и международен производствен анализ на справянето на Джо Байдън с производствената криза на микрочипове.

Поради скорошната промяна на събитията и напрежението, възникващи около Тайван и Китай, нещата претърпяха обрат в политикатa на Джо Байдън. Той предприе радикални мерки, за да се „конкурира“ с китайската индустрия, но само навреди на своите съюзници. С несигурностите за безопасността на фалшивата държава Тайван и нейната индустрия, САЩ промениха геополитическата си позиция относно отцепилия се китайски остров. Вместо да подкрепят създадената от САЩ марионетна държава, те изглежда се възползват от сътресенията и се опитват да подкопаят най-важната индустрия, която Тайван притежава. Джо Байдън обяви законопроект на стойност 280 милиарда долара в индустрията, наречен ‘Закон за чиповете и науката’. Този законопроект отделя 50 милиарда долара само за микрочипове, като това би имало за цел да подкопае тайванската индустрия и да се опита да премести производството на микрочипове в Америка.

Статистиката обаче показва, че САЩ са се заели с непосилна задача предвид настоящия им индустриален капацитет. Тайванската компания за производство на полупроводници (TSMC) произвежда около 56% от световната нужда за чипове, докато Тайван като цяло представлява 65% от глобалния пазар. САЩ ще трябва да разполагат с многомилионна работна ръка, подстрекавана от правителството, за да може дори да мечтаят да се доближат до Тайван. САЩ представляват само 7% от глобалното предлагане, а „врагът“, с когото този законопроект трябваше да се конкурира – Китай, представлява само 6% от глобалното предлагане. Това показва, че САЩ няма да навредят на Китай по никакъв начин, а ги поставят в пряк конфликт със собствения си съюзник – Тайван.

Основният търговски партньор на Тайван е Китай, представляващ над 40% от техния износ и над 20% от техния внос. Тайван е марионетната държава на САЩ от самото си основаване. Тази радикална промяна в курса на политиката на САЩ може да бъде възприета като предателство. Но най-голямата грешка, която САЩ направиха, е фактът, че китайците по-трудно могат да купят тайванската индустрия, отколкото американската. Премествайки индустрията на чиповете в САЩ, Байдън я остави уязвима за кръстосани континентални капиталистически инвестиции и изкупувания, в които Китай е номер едно. Това може неволно да остави цялото финансиране, което Байдън планира да предостави, в ръцете на китайски бизнесмени.

Подкрепете ни във телеграм

https://t.me/bnm_bg

Харесайте ни и във фейсбук

https://facebook.com/bgnational.media/

Вашето мнение?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

ПОДОБНИ

НАЙ-НОВИ