14.7 C
Sofia

В Англия болен възрастен мъж е арестуван в дома си заради коментар във Facebook!

Публикувано на:

“Трябва да дойдете с нас, вземете лекарствата” Възрастен и болен британец е арестуван в дома си заради коментари, публикувани във Facebook. Инцидентът, станал на 4 август 2024 г., предизвика дебат относно използването на законите за електронните комуникации и свободата на изразяване в Обединеното кралство.

Видеозаписът от ареста, качен в YouTube и X, показва как полицията арестува мъжа в 14,40 ч. Полицаите го информират, че е обвинен в “злоупотреба с електронна съобщителна мрежа” съгласно Закона за комуникациите от 2003 г. Този закон, който е в сила от юли 2003 г., има за цел да регулира използването на електронни комуникационни мрежи в Обединеното кралство, включително социалните медии.

Служителите обясняват на мъжа, че за обидните коментари са съобщили други хора, което е довело до намесата на полицията. Във видеото обаче не се посочва точното съдържание на коментарите. Съгласно Закона за комуникациите от 2003 г. използването на електронна комуникационна мрежа за изпращане на “грубо обидни, неприлични, непристойни или заплашителни” съобщения е престъпление. По време на ареста мъжът пита дали ще бъде задържан в ареста за една нощ и дали може да вземе със себе си лекарствата си.

Арестът повдига важни въпроси за свободата на изразяване и онлайн цензурата. В Обединеното кралство Законът за комуникациите от 2003 г. често е критикуван за това, че е твърде неясен и че дава на властите твърде много правомощия да регулират изказванията онлайн.

Следвайте “БНМ” в ТелеграмВайбер и Фейсбук.

Вашето мнение?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
1
+1
0
+1
1
Валери Протогеров
Валери Протогеров
Магистър по международни отношения от университета в Бристол и Бакалавър по икономика от Братиславския университет. Гост-експерт в множество международни информационни сайтове. Специализирам в областта на геополитиката и икономическия процес при развиващите се държави.

ПОДОБНИ

НАЙ-НОВИ