14.6 C
Sofia

ЧЕСТИТА НЕЗАВИСИМОСТ, БЪЛГАРИ!

Публикувано на:

ЧЕСТВАМЕ 114 ГОДИНИ ОТ НЕЗАВИСИМОСТТА НА БЪЛГАРИЯ!

След Руско-турската война България е свободна, но само една нейна част. След Съединението на 6 септември 1885 г. и земите на юг от Балкана стават част от българската държава. Но едва на 22 септември 1908 г., цели тридесет години след Освобождението, България получава правото да се назове наистина независима. Дотогава тя е княжество, васално на султана.

Манифестът за независимостта на България

Във Велико Търново, старопрестолната столица, на 22 септември 1908 г. княз Фердинанд прочита манифеста за обявяването на независимостта на България. С този акт на практика се отхвърлят и последните васални връзки с Османската империя. Княжество България става независима държава начело с коронования цар Фердинанд. След тържественото прокламиране на независимостта княз Фердинанд I приема титлата Цар на българите.

Цар Фердинанд I, премиерът Александър Малинов и други официални лица при обявяването на независимостта на България

Фердинанд избира именно Велико Търново, за да провъзгласи независимостта и то не случайно. Манифестът е прочетен в църквата „Св. Четиридесет мъченици“, за да се подчертае приемствеността с Втората българска държава и времето на Асен и Петър, Калоян и Иван Асен II, когато градът е бил столица на страната. Манифестът за обявяването на независимостта се прочита втори път същия ден. След царя и министър-председателят Александър Малинов прочита документа на историческия хълм Царевец пред събралото се хилядно множество.

Търновската църква „Свети Четиридесет мъченици“, в която е обявена Независимостта на България

България мобилизира войските си, заплашена от война, но отправя намерение взаимоотношенията да бъдат решени по мирен начин. Независимостта ще бъде призната от Великите сили едва на следващата година – на 6 април 1909 г., едва след като са уредени взаимоотношенията между Русия, Османската империя и България чрез протоколи. Руската империя опрощава дълга на Османската империя от 1878 г., а България се задължава да изплати на Руската империя 82 милиона франка в продължение на 75 години.

Правителството на Александър Малинов, обявило Независимостта на България на 22 септември 1908 г. От ляво на дясно: Андрей Ляпчев, генерал Данаил Николаев, Никола Мушанов, Александър Малинов, д-р Тодор Кръстев, генерал Стефан Паприков, Иван Салабашев и Михаил Такев

💪🏻🇧🇬💪🏻 Честит празник, сънародници! Нека ценим и защитаваме свободата си!

Подкрепете ни във телеграм

https://t.me/bnm_bg

Харесайте ни и във фейсбук

https://facebook.com/bgnational.media/

Вашето мнение?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
ОФ България
ОФ България
Обичам историята

ПОДОБНИ

НАЙ-НОВИ